top of page
Writer's pictureZoja Pavlović

Limunova trava (Cymbopogon flexuosus)


Istražujući o etarskom ulju limunove trave prvo na šta sam naišla u knjizi Zrinke Jezdić je da je njegova duhovna vibracija nadahnuće. To je onaj divan trenutak u kojem smo se probudili, osetili entuzijazam i želju da delujemo i nešto uradimo. Vibracija ovog ulja nas podstiče da istražujemo, otkrivamo i pronalazimo nova, jedinstvena rešenja...


Zanimljivosti o limunovoj travi


Limunova trava je tropska biljka iz Južne i Jugoistočne Azije gde se koristi poslednje dve hiljade godina. U ovom delu sveta od limunove trave se pravio čaj koji je služio za lečenje groznice, stomačnih tegoba... U Indiji su je koristili za lečenje gljivičnih infekcija kože, dok su Kinezi limunovom travom snižavali temperaturu, lečili bolne mišiće, stomačne tegobe, prehladu... Kubanci danas koriste etarsko ulje za smanjenje krvnog pritiska, dok se u Brazilu i na Karibima koristi za probavne probleme.


U Indiji su najveće plantaže ove biljke na svetu, a Indija je i najveći proizvođač etarskog ulja. Nakon destilacije preostalim delovima biljke se hrani stoka.


Komercijalno uzgajanje limunove trave počelo je 1947. godine na Floridi i Haitiju.


U tajlandskoj kuhinji limunova trava je neizostavna jer se sjajno uklapa sa kokosovim mlekom.


Ulje limunove trave zabeležilo je brojne zdravstvene pogodnosti, istraživanja ovog ulja se neprestano rade. Poslednja donose rezultate u borbi protiv raka. Ovo ulje ima sposobnost da neutrališe ćelije raka, a da pri tom ne ošteti zdrave ćelije, što modernoj medicini predstavlja najveći problem.


U narednim godinama se očekuje rast popularnosti ovog ulja upravo zbog stalnih istraživanja i otkrića koja nam ona donose.


Kako možemo da koristimo limunovu travu?


Etarsko ulje limunove trave dobija se parnom destilacijom biljke.


Etarsko ulje limunove trave koristi se kao tonik za varenje, ima antizapaljensko dejstvo, pomaže kod sporog varenja, čisti jetru, poboljšava cirkulaciju, otklanja mišićni zamor, pomaže kod rekonvalescencije, prehlade, gripa, groznice, odlično je u borbi kod povišenog holesterola…


Limunova trava štiti od elektromagnetnog zračenja kojim smo stalno izloženi kada gledamo TV, koristimo mobilni telefon, kompjuter…


Njen uticaj na emocionalni deo naše ličnosti je smirujući, podiže raspoloženje, poboljšava koncentraciju, pomaže kod premora, tegoba izazvanih razlikom u vremenskoj zoni...


I još, delotvoran je repelent za insekte kao i  sredstvo za dezinfekciju prostorija.


Mere opreza: limunova trava ima visoku količinu aldehida koji mogu iritirati kožu, preporučuje se da se prilikom topikalnog korišćenja etarsko ulje pomeša sa baznim uljem (maslinovo, kokosovo, lešnikovo, bademovo…).


Moram da priznam da iako ovo etarsko ulje stalno imam jer me privlači svojim mirisom, nisam u potpunosti koristila njegov potencijal jer nisam znala koliki mu je spektar delovanja. Trudim se da stalno istražujem nove mogućnosti i recepte koje ću redovno deliti sa vama.


Tri najčešće upotrebe:

  • Najčešće sam ga koristila za pripremu prirodnog omekšivača za veš. U staklenu bočicu od 500 ml stavljam 1/3 jabukovog sirćeta, 2/3 destilovane vode i dodajem 20-30 kapi etarskog ulja limunove trave.

  • U difuzeru ga baš često koristim i to čim ustanem: stavim 5-6 kapi u difuzer i uživam. Daje svežinu, pokreće, opušta ali ne uspavljuje. Primetila sam da leti ima mnogo manje insekata u kući kada koristim ovo ulje. Za istu namenu koristim citronelu, kao i mešavinu purification.

  • Imam i sprej za auto koji sam napravila, njime naprskam auto skoro svaki put kad uđem. U bočicu od 30ml, stavim do 10 kapi etarskog ulja limunove trave i destilovanu vodu. Ponekad limunovoj travi dodam i nanu.


I ono što volim da napišem na kraju svakog teksta, tekstovi koje pišem nastali su iz moje fascinacije, neformalne edukacije i iskustva u višegodišnjem korišćenju etarskih ulja. Ona nisu zamena za terapiju, svaki zdravstveni problem koji sam njima rešavala bio je pod nadzorom aromaterapeuta. Ostale dnevne situacije kao što su lagane prehlade (limun, mešavina thieves…), lakše stomačne tegobe (nana, fenel, mešavina digize), glavobolje (nana), PMS (lavanda, nana) i sl. rešavam sama na osnovu iskustva i znanja koje sam do sada stekla.


Najviše uživam u korišćenju etarskih ulja u svrhu nege (tamjan, kopaiba, lavanda, čajevac), opuštanja (kedar, lavanda, tamjan), podršci u svakodnevnim situacijama. Određene mešavine etarskih ulja koristim kao parfeme, jer sam klasične parfeme izbacila iz upotrebe pre deset godina.


Volim da prostor u kom boravim (stan, kuća, auto, kancelarija) miriše jer mu na taj način dodajem još jednu dimenziju i da ga etarskim uljima čistim od bakterija, virusa, stvaram lepu atmosferu bilo da radimo i učimo (nana, ruzmarin, vanila, pomorandža…) od kuće ili se uveče opuštamo i spremamo za spavanje (lavanda, kedar).


Ono što me posebno raduje i što smatram velikim uspehom je i što moja deca već znaju koje se etarsko ulje koristi u kojoj situaciji i što su ona prva na koja pomisle kada se udare, ogrebu (lavanda), kada ih boli stomak (nana), kada im curi nos ili kašlju (eukaliptusi, mešavina RC)… Što odlazak u školu podrazumeva i biranje etarskih ulja za taj dan – limun, mandarina, grejp u flašici za vodu i neko od ulja na koži za podsticanje koncentracije (ruzmarin, nana), protiv virusa (mirta, mešavina thieves, mešavina inner defense) i sl.


I neizostavno tokom svih ovih meseci (da ne kažem godina) kada nosimo masku stavimo kap nekog od etarskih ulja u masku, tako imamo aromaterapiju uz nas. Najčešće stavljam nanu, ruzmarin, raventsaru, thieves


Moja priča o etarskim uljima se ne odnosi na sva etarska ulja koje je moguće pronaći na tržištu. Ukoliko želite da postignete efekat etarskim uljima važno je da koristite etarska ulja najvišeg, terapeutskog kvaliteta koja su bezbedna za upotrebu.


I još jedna važna informacija za kraj – samo jedna kap etarskog ulja ima moć da utiče na vaš dan!

Ukoliko ste zainteresovani za etarska ulja, za dodatnu priču, savet ili nabavku proizvoda slobodno me kontaktirajte na mejl zojtche@gmail.com ili pogledajte na mom instagram profilu Zoja Pavlović u istaknutim objavama Essential oils različite postove i storije o tomena koji način primenjujem ulja u svakodnevnom životu.


Recent Posts

See All

댓글


bottom of page