top of page
Writer's pictureZoja Pavlović

Lična oaza mirisa

Updated: Jul 26, 2021


U prošlom postu bilo je reči o etaskim uljima, njihovom dobijanju, kvalitetu i ostalim činjenicama koje moramo razmotriti kada krećemo u istraživanje i život sa etarskim uljima. Pored njihovog kvaliteta i osnovnih informacija o delovanju, izuzetno je važno imati dobrog mentora i zajednicu. Osobu koja će vas upoznavati sa uljima, naći vam se u svakoj situaciji i omogućiti vam da dođete do potrebnih informacija brzo i sigurno. Ono što mene čini opuštenom je upravo ta činjenica što sam okružena ljudima (uglavnom divnim ženama) koje su tu da pomognu kako ličnim tako i profesionalnim iskustvom jer u našoj zajednici imamo i lekare, aromaterapeute čiji nam saveti mnogo znače. Takođe često organizujemo predavanja onlajn i uživo, razmenu iskustava, slušamo različite ideje, skupljamo recepte…


Etarska ulja svakodnevno koristim prvenstveno preventivno, volim da napravim lepu atmosferu u prostoriji u kojoj boravim, da se negujem mirisnim uljima uz koje imam i mnoge benefite na zdravlje.

Etarsko ulje sadrži stotine komponenti što mu omogućava da ima širok spektar delovanja. Ne postoje dva ista ulja.


Očarana sam prirodom i verujem da se u njoj nalaze svi odgovori za negu, naše zdravlje i blagostanje. Korišćenje etarskih ulja me svakodnevno sa njom povezuje, omogućava mi se upoznam bolje i prirodu i sebe. I ono što je možda najvažnije inspiriše me da istražujem, učim, čitam i isprobavam razna etarska ulja i njihove kombinacije i da ih primenjujem u svakodnevnim situacijama. Za etarska ulja je važno koristiti ih stalno i biti dosledan u primeni, prigrliti ih kao deo rutine, a zatim nakon nekog vremena otkrivati benefite i uživati u njima.


I jedna potpuno fascinatna činjenica da kap ili dve etarskog ulja mogu tako snažno uticati na vaš dan!


Etarsko ulje nane – za hladnu i mirnu glavu

Etarsko ulje nane je prvo sa kojim sam se srela. Počela sam da ga koristim zbog problema sa organima za varenje. Međutim nana je pokazala mnoge svoje sjajne strane tako da je od tada (a ima tome pet godina) neprestano koristim. Ovo etarsko ulje je izuzetno moćno – daje bistrinu uma, podiže enegriju i osvežava.


Etarsko ulje nane kao i ostala etarska ulja su izuzetno koncentrovana. U jednoj kapi ovog etarskog ulja nalazi se snaga 26 kesica čaja od nane.


Nana ima moć da umiri, otera strahove koji su u vezi sa pokretom, opušta mišiće nakon vežbanja, ublažava glavobolju, PMS bolove, dobra je za inhalaciju tokom prehlade, osnažuje nas u novoj sitaciji, meni mnogo pomože tokom vožnje – osvežava, pomaže kod koncentracije i razbuđuje.


Etarsko ulje nane ima frekvenciju od 78 MHZ što je frekvencija na kojoj radi mozak.


Kako koristim nanu?

  • Za sve tegobe u vezi sa organima za varenje.

  • Pijem je nakon ručka.

  • Rashlađuje me i razbuđuje. Namažem vrat ili napravim sprej sa desetilovanom vodom i nanom za rashlađivanje tokom leta. Prskam vrat, kožu lica i tela.

  • Koristim je kao analgetik kada me boli glava. Namažem je na bolna mesta. U većini slučajeva glavobolja prođe za 5-10 minuta.

  • Mažem sinuse tokom upale.

  • Otklanja mučninu tokom putovanja. Ona mi je posebno važna za ćerku kojoj ponekad ne prija vožnja, posle nekoliko minuta udisanja nane sve bude u redu.

  • Stavljam je u šampon za kosu.

  • Nakon dugog pešačenja ili treninga stavim nekoliko kapi etarskog ulja nane u kašičicu kokosovog ulja i izmasiram bolna mesta.

  • Koristim je kao deo miksa (uz lavandu i limun) protiv alergije.

  • Stavljam je u osvežavajuće letnje napitke i kombinujem je sa etarskim uljima kopaibe, limuna, pomorandže, mandarine, grejpfruta.

  • Kap nane u toplom kakao napitku je moj izbor tokom cele godine.

  • Koristim je za otklanajnje krpelja jer mnogo vremena provodimo u prirodi pa ih redovno srećemo.

  • Trenutno testiram sprej protiv mrava, 10 kapi etarskog ulja nane pomešala sam sa 30 ml destilovane vode i prskala na mestima kuda se kreću. Ovo je za mrave koje mi šetaju oko kuće, ne kućne žute mrave njih još nisam ugostila.

  • Kao i za ostala ulja želim da je što više koristim tokom pripreme hrane, posebno slatkiša.

Umesto kraja

Iako je ovo zaista obimna priča pojednostaviću je i navodim je više kao zanimljivost. Polazeći od činjenice da svaki živi organizam vibrira i da svoju frekvenciju imaju sva živa bića ali i etarska ulja, koja predstavljaju suštinu biljke, njihova veza sa našim organizmom može se i na taj način objasniti. Frekvencija na kojoj čovek vibrira je u direktnom odnosu sa ishranom, godišnjim dobima, higijenom, odnosu sa prirodom i mnogim drugim faktorima. Zdrav organizam ima frekvenciju u rasponu od 62-68 MHz. Ukoliko se frekvencija spusti, pada i imunitet. Etarska ulja nam pomažu da podižemo frekvenciju čitavog organizma, ali i pojedinih organa. Ukoliko vas ova tema zanima uz svako ulje o kojem pišem navodiću i njegovu frekvenciju.


Ako ste zainteresovani za etarska ulja, za dodatnu priču o njima, savet ili nabavku proizvoda slobodno me kontaktirajte na mejl zojtche@gmail.com ili pogledajte na mom instagram profilu Zoja Pavlović u istaknutim objavama Essential oils različte postove o tome kako svakodnevno živim sa njima.

243 views0 comments

Recent Posts

See All

Комментарии


bottom of page